tirsdag 10. januar 2017

Stor tornskade synger med skumle bagtanker

Fuglesang er ikke altid så yndigt endda... se bare her hvad stor tornskade har på menuen, når den synger på denne tid af året.

af Allan Gudio Nielsen

"Giv tid! Giv tid! - den nynner glad"... Er man blot en lille smule interesseret i fugle, så er man næppe i tvivl om at det er musvittens sang B.S. Ingemann beskriver i sangen 'I sne står urt og busk i skjul'. Allerede ved årets start kan man høre musvithannens sang blande sig med træløber, gærdesmutte, rødhals og stor flagspætte. Kort fortalt har sangen to formål. Dels at lokke en hun til og dels at holde andre hanner væk. Sådan er det hos de fleste fuglearter.

Men sangen kan også have mere skumle formål. Forskere har studeret stor tornskades lidt hæse og kvidrende sang og fundet ud af, at den ikke altid er henvendt til artsfæller, men også kan lokke småfugle til, fx nysgerrige musvitter. Tornskaden er en særdeles dygtig jæger og når byttet er lokket til, så angriber den lynhurtigt og klipper nakken over på offeret. På engelsk har man et udtryk som hedder 'Singing for Supper' - hvilket man må sige er ret rammende i det her tilfælde!

Hvor rovfugle punkterer byttets lunger og så at sige klemme livet ud af sit offer, så bruger tornskaderne istedet deres skarpe næb. Her om vinteren er det typisk mus og småfugle som står på stor tornskadens menu. Når byttet er dræbt bliver det ofte spiddet på en skarp genstand, fx en torn; og her kan tornskade så i ro og mag flå lunser af sit bytte.

Dens videnskabelige navn er Lanius excubitor, hvilket betyder den vagtsomme slagter. Studerer man et efterladt bytte på "kødkrogen" i en tornebusk forstår man hvorfor. På tysk kaldes stor tornskade også for Raubwürger, som kan oversættes til at tage med magt. Ja, det er nok ikke uden grund den spændende fugl er forsynet med en banditmaske...

Vil man se og høre stor tornskade på Fugleværnsfondens reservater er det på denne tid af året. Gode lokaliteter Stubbe Sø på Djursland, de nordlige enge ved Tryggelev Nor, Saksfjed og Hyllekrog på Lolland og i visse år kan "banditten" også ses i vinterhalvåret ved Gundsømagle Sø og i Vaserne. Men pas på...




 

Information