Årets bioblitz overraskede med usædvanligt fund

Søndag 12. december 2021

Af Allan Gudio Nielsen

Årets bioblitz på Fugleværnsfondens reservater var en gentagelse af de første to bioblitz vi afholdt i Vaserne og på Hyllekrog tilbage i 2013. Det er begge forholdsvis store reservater og i 2013 nåede vi ikke helt ud i alle afkrogene og det skulle der rodes bod på i år. Især på Hyllekrog viste det sig at være en god beslutning med en gentagelse, for yderst på tangen blev der gjort et højst usædvanligt og sjældent fund: Sandørentvist!

Foto: Allan Gudio Nielsen

Sandørentvist

Den sjældne sandørentvist blev fundet på Hyllekrog i 2021.

Sandørentvisten er Europas største ørentvist og kan blive næsten tre cm lang, hvilket næsten er tre gange så meget som den almindelig ørentvist (Forficula auricularia) vi alle kender så godt. Så det er en ordentlig krabat af en ørentvist, som med sine fine sandfarver og striber desuden er utrolig smuk. Det er den sjældneste af de fem danske vildtlevende ørentvist-arter og kendes kun med små bestande på Bornholm, Anholt, Mogenstrup Grusgrav, Møn og så nu på Hyllekrog.

Lever skjult
Vi har vel alle oplevet det lille gib af glæde, når en ørentvist pludseligt og uventet er kommer til syne, f.eks. når man skyller grønsager eller vender en gren i haven der har ligget lidt mørkt og fugtigt. Det var netop under noget ilanddrevet tømmer, som sandørentvisten blev opdaget på Hyllekrog. Også under indtørret tang og kokasser blev der til stor jubel fundet flere ørentviste.

Ligesom sine slægtninge vil sandørentvisten helst bo hvor der er lidt fugtigt og den graver derfor lange gange i sandet, hvor der er mørkt og fugtigt. Gangene kan blive helt op til to meter lange. Her opholder ørentvisten sig om dagen, og kryber først ud for at finde føde eller en mage når det er mørkt.

Finder hannen en parringsvillig hun om efteråret bliver hun invitereret ned i gangen, hvor parret overvintrer sammen. Om foråret forlader hannen gangen og hunnen bliver tilbage for at lægge æg og pleje ungerne. På Hyllekrog fandt vi både nymfer (unge ørentviste), hunner og hanner og bestanden ser ud til at stortrives, selv om de kun er fundet på en strækning af cirka 100 meter ud af den mere end syv kilometer lange sandtange.

Sejlivet myte
Og lige til slut – nej, ørentviste lægger ikke æg i vores ører. Myten er nok opstået på grund af insektets navn, som dog kommer af ørentvistens små vinger der godt kan minde om et menneskeligt øre. Men det er en ret sejlivet myte, og der er ligefrem nogle der har en forbi for at sove uden at have ørerne dækket til af frygt for at der flytter en ørentvist ind. Her vil tanken om en kæmpestor sandørentvist på gale veje nok kunne give slemme mareridt…

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Nyheder, ture, fugleviden og guides til dig, der interesserer dig for fugle og natur.