Fugle på skoleskemaet

Fredag 31. januar 2025

Af Stine Bærentzen

Fugleværnsfondens Skoletjeneste Fugl af Glæde er kommet godt fra start. De første 150 skoleelever har besøgt fondens reservater for at lære om fuglelivet i den vilde, varierede natur.

For eleverne er der masser at se på og høre om i det lokale naturreservat. Her underviser Mads Laakkonen elever fra fugletårnet ved Ravnstrup Sø.

Skoleklasser i Fredensborg, Næstved, Lolland, Tønder og Viborg har besøgt lokale naturreservater for at deltage i et sjovt og lærerigt undervisningsforløb, hvor de bevæger sig rundt i naturen og bruger sanserne til at se og opleve arterne.

Eleverne, der går i 4. til 6. klasse, får fire skoledage ude i den friske luft fordelt over et helt år. En skoledag i hver årstid.

”Noget af det gode ved, at eleverne besøger det samme reservat på forskellige tidspunkter er, at vi sammen kan opleve, hvordan fuglelivet og naturen i det hele taget ændrer sig fra årstid til årstid. Vi taler bl.a. om fuglenes muligheder for at finde føde om vinteren i forhold til om sommeren og vi kigger på fugle på træk,” siger Maria Scotwin, der er projektleder i Skoletjenesten Fugl af Glæde.

I Skoletjenesten Fugle af Glæde spiller eleverne Svalespillet og lærer på den måde om landsvalens farefulde trækrute gennem Europa og helt ned til det sydlige Afrika.

Undervisning med leg og sjove aktiviteter

Undervisningen, der varetages af skoletjenestens helt egne naturformidlere, består af sjove aktiviteter.

Første undervisningsgang deltog eleverne i en skattejagt, hvor de lærte at bruge en kikkert. De løste også rebusser, spillede et spil om trækfugle og fik en guidet tur rundt i reservatet.

Næste undervisningsgang ligger i februar. Her skal eleverne bl.a. andet lære om evolution og fuglenes udvikling, og de bliver trænet i at spotte fugle i felten som rigtige ornitologer.

Fra februar deltager cirka 250 elever i Skoletjenesten, der indtil videre løber frem til og med 2026.

Læs mere om Fugleværnsfondens Skoletjeneste Fugl af Glæde her