Tilmeld dig nyhedsbrevet
Nyheder, ture, fugleviden og guides til dig, der interesserer dig for fugle og natur.
Mandag 1. februar 2021
Af naturvejleder Allan Gudio Nielsen
I november 2019 erhvervede Fugleværnsfonden sit 23. naturreservat: Rusland, som udgør 15 hektar gammel skov ved Tegners Museum syd for Dronningmølle i Nordsjælland.
Foto: Henrik Hougaard Larsen
Skoven består primært af gammel skovfyrre- og løv-blandskov, som i mange år har fået lov at passe sig selv med gode vilkår for fuglelivet til følge. Skov er en eftertragtet naturtype for Fugleværnsfonden, der med en ekstensiv naturforvaltning af skoven ønsker at være med til at beskytte denne naturtype og kompensere for manglen på ældre skov i Danmark.
Både naturreservatet og museet udgør en del af Pandehave Å-fredningen, området er et Natura 2000 habitatområde og samtidig en del af Nationalpark Kongernes Nordsjælland.
Foto: Allan Gudio Nielsen
Stednavne som Rusland og Sibirien findes flere steder i Danmark og er blevet brugt om afsidesliggende øde steder. Det nordsjællandske Rusland passer godt til sit navn. Landskabet ved Rusland er stadigvæk præget af sandflugten, der hærgede langs den nordsjællandske kyst i 16- og 1700-tallet.
Hvor flyvesandet dengang lejrede sig, findes i dag et bakket landskab med lyng, enebærkrat og spredte ege- og fyrretræer. Fugleværnsområdet indgår således som en del af et større mosaiklandskab, hvor der forekommer tilgroet hede med lyng, enebær, mose, overdrev og eng.
Fuglelivet er derfor meget varieret med bl.a. rødrygget tornskade ude på det åbne område, mens der i skoven yngler arter som skovsanger, grå fluesnapper, spætmejse og stor flagspætte. Ofte ses sortspætten i skoven, og i den nærliggende urskovsprægede ellesump yngler lille flagspætte.
Købet er kommet i stand takket være DOF’s lokalafdelinger i Nordsjælland og København, som valgte at give 2,6 mio. kr. videre til Fugleværnsfonden fra en arv, som skulle anvendes til fordel for fuglene nord for København.
Lokalafdelingerne var hurtigt klar med et hold frivillige, som i sommeren 2020 afholdt deres første møde. Den frivillige arbejdsgruppe er kommet godt fra start og har allerede ryddet et område for gyvel, opsat velkomstskilte og piktogramstolper og afholdt deres første fugletur.
Naturreservatet er desuden nabo til det kendte Tegners Museum og Statuepark, der rummer smukke bronzestatuer placeret i det åbne hedelandskab, og Fugleværnsfonden arbejder tæt sammen med museet om formidlingen i området.
Fugleværnsfonden afholder løbende bioblitz i naturreservaterne og i august faldt valget naturligt på det nye spændende Rusland. I løbet af 24 timer blev området undersøgt af dygtige eksperter med hver deres speciale inden for bl.a. mosser, insekter og edderkopper. Det kom der en masse interessante fund ud af.
I løbet af et døgn blev der fundet mere end 500 nye arter for lokaliteten, så det samlede antal nu er oppe på over 1.200 arter. Der blev fundet flere meget sjældne arter og sågar en helt ny art for landet: snyltehvepsen Rogas luteus.
Botanisk er området bl.a. kendt for en pæn bestand af nikkende kobjælde. Fra midten af maj til begyndelsen af juni ligger hele overdrevet syd for skoven hen i et lilla skær af de smukke planter. Er man i området, kan det anbefales at tage en lille afstikker ind i det tætbevoksede enebærkrat, som ligger cirka 100 meter længere sydpå. Det over 100 år gamle enebærkrat er meterhøjt og danner en spændende labyrint.
Besøger man området en sen aften kan man være heldig at møde grævlingen. Den har sin grav i skoven og ofte lunter den rundt på de små stier, der gennemkrydser skoven. I det hele taget byder Rusland på masser af oplevelser for den naturinteresserede. God tur!
Foto: Allan Gudio Nielsen