Stubbe Sø

23.4

hektar

På spadsereturen rundt i naturreservatet kan du bl.a. høre sortspætte, lille flagspætte, hedelærke og mange andre arter. Der er en rigdom af arter ved Stubbe Sø takket være en helt særlig naturforvaltning og uvurderlig hjælp fra frivillige i reservatet.

Arterne nyder godt af rørskoven, blomsterengen, søen, heden, overdrevet og den gamle skov. De væltede og knækkede træer i skoven er i høj kurs hos svampe, insekter, dyr og fugle, der bruger træerne som levested eller redeplads. Og på søbredden spiser odderen sine friskfangede fisk.

Gå langs trampestien, gå ind i fugleskjulet og nyd synet og lyden af den genoprettede natur.

Stubbe Sø er med sine 376 hektar Djurslands største sø. I 2002 blev 23,4 hektar af området nord for søen skænket til Fugleværnsfonden af arvingerne efter boghandler Petersen fra Grenaa.

  • Bedste årstid for besøg

    Forår og sommer samt isfrie vintre, men området er et besøg værd hele året.

Sådan kommer du dertil:

  • Der er adgang til reservatet og Stubbe Sø fra p-pladsen på Møllebækvej ved Gravlev, hvorfra der er skiltet hele vejen til reservatet.

Foto: Broget fluesnapper, Allan Gudio Nielsen

  • Forår

  • Sommer

  • Efterår

  • Vinter

På Fugleværnsfondens område ved Stubbe Sø finder du også BogPeters Hytte - et fritidshus, som kan lejes af DOF-medlemmer. Huset er på cirka 80 m2 i ét plan og beliggende naturskønt i en lysning i skoven. I huset er der seks sovepladser fordelt på to rum samt køkken og bad. Der er indlagt el, og vandet kommer fra det lokale vandværk. Huset opvarmes med brændeovn og elradiatorer.

Med huset som base er der mange muligheder for gode naturoplevelser, både i reservatet og de omkringliggende skove. Der er otte kilometer til Ebeltoft, seks kilometer til badestrand, og cirka 20 kilometer til Grenå. Kun medlemmer af DOF kan leje huset.

Foto: Skovskade ved Stubbe Sø, Jette Bjerregaard Kristensen

Stubbe Sø er udpeget af EU som et NATURA 2000-område, hvis naturindhold kræver en særlig bevågenhed og indsats.

I de senere år er græsningsområdet blevet udvidet mod søen, hvor kreaturerne holder rørskoven og opvoksende elletræer i ave. Herved er der blevet skabt en åben brink mellem engen og søen samt en sjappet bræmme. Disse åbne bræmmer tiltrækker fugle som dobbeltbekkasin, skeand og grågæs.

Et større naturgenopretningsprojekt i Fugleværnsfondens område ved Stubbe Sø har genskabt 2,5 hektar overdrev til glæde for blandt andre arter som hedelærken. Fuglen har ikke tidligere været fast yngefugl ved Stubbe Sø, men nu høres den smukke sang over området. Også et par rødryggede tornskader har takket for indsatsen og indtaget området. Nu yngler der hele tre par i reservatet.

Fra sommeren 2024 er skoven i den nordlige ende af reservatet udlagt til urørt skov, hvilket giver endnu bedre vilkår for fri dynamik og naturlige processer til gavn for insekter, svampe og fugle.

Plejeplanen

En meget stor del af den oprindelige skov er blevet tyndet grundigt ud ved at fjerne især bjergfyr. De fældede træer er blevet hugget til flis og fjernet. Langs søen er en del buske fjernet for at gøre søbrinken mere åben, til gavn for bl.a. gæssene, der søger op på engen. På engen skal de små elletræer, der skyder op hvert år fjernes, før de bliver for kraftige. Spredning af brombærbuske på engen og på overdrevet bliver også holdt nede.

Arbejdet foregår om efteråret eller om vinteren, når der ingen risiko er for at forstyrre ynglefuglene. Kreaturerne der går her hele sommeren er gode til at holde græsset nede, men ellekrat og brombær er åbenbart ikke deres livret.

Lyden af fuglenes sang høres ikke så tit som tidligere. Viben, sanglærken og mange andre arter er sårbare, og der bliver færre af dem. Fordi den vilde natur mangler plads. Dit bidrag går til at beskytte og genoprette den sårbare natur.

Støt nu

150 kr.

Fuglebevis

250 kr.

Støt os

90682

Group

I Fugleværnsfonden giver vi naturen plads. Vi køber områder og genskaber omhyggeligt naturen, så sårbare arter får et hjem med plads, ro og føde.