Nyt opkøb giver renere vand i Tryggelev Nor

Fredag 20. december 2024 - Af Stine Bærentzen

Fugleværnsfonden udvider Tryggelev Nor på Sydlangeland med 4,5 hektar. Når den nyindkøbte del af reservatet omdannes fra landbrugsjord til vild natur, kommer der færre næringsstoffer i noret til gavn for rødlistede arter som dværgterne, rovterne og havterne.

Luftfoto af Tryggelev Nor

Tryggelev Nor. Foto: Jacob Irgens-Møller Nielsen

Det er ingen sag for dværgternen at søge føde i Tryggelev Nor, så længe vandet er rent og uden alger. Fra 3-10 meters højde styrtdykker den efter småfisk i noret enten til sig selv, til den rugende hun eller til ungerne i reden. Kommer der algevækst og iltsvind i noret, er det svømmende måltid straks sværere at få øje på.

For at sikre rent vand og masser af føde i noret til bl.a. den truede dværgterne, har Fugleværnsfonden i november 2024 købt et stykke jord på 4,5 hektar.

Med den nye del af Tryggelev Nor får dværgternen og andre arter nu et reservat på i alt 182,5 hektar. Foto: Dværgterne af Bo Svensmark

Det nye stykke har indtil for nylig været brugt til landbrug og skal nu omlægges til vild og varieret natur. Risikoen for iltsvind og algevækst i noret reduceres, nu hvor udledningen af næringsstoffer fra det tidligere landbrugsområde stopper.

Naturen flytter ind

Den nye del af Tryggelev Nor kommer til at summe af bier og kvidre af natur i takt med, at der skabes levesteder til arterne.

Noget af det, som Fugleværnsfondens vil gøre for at øge biodiversiteten, er at lade Galloway-køer græsse på de nye arealer. Når kvæget græsser, efterlader kokasser og træder på jorden, skaber det gode livsbetingelser for planter, insekter og andre artsgrupper.

Galloway-køerne på billedet holder til i Tryggelev Nor og er en del af økosystemet i reservatet. De skal være med til at genoprette naturen i den nye del af Tryggelev Nor. Foto: Allan Østergaard

Købet er finansieret med midler fra det EU-støttede projekt Better BirdLIFE. I alt forventer projektet at understøtte ekstensivering af 25 ha omkring det eksisterende naturreservat.

Naturreservatet Tryggelev Nor er tegnet med en rød streg og den nye del af reservatet med orange

Med projektet Better BirdLIFE vil man forbedre vilkårene for 10 arter af ynglefugle og 4 arter af trækfugle i den vestlige Østersø. Ved at arbejde målrettet mod forbedring af arternes levesteder, vil der samtidig ske forbedring af en række naturtyper.

Projektet udføres i et samarbejde mellem 9 partnere med Middelfart Kommune som hovedansvarlig. De øvrige partnere er Fugleværnsfonden, Kerteminde, Kolding, Nordfyns og Sønderborg kommuner, Naturstyrelsen, Stiftung Naturschutz Schleswig-Holstein og Syddansk Universitet.

Læs mere om Better BirdLIFE på projektets hjemmeside her

Better BirdLIFE er ikke det første EU-finansiererede projekt, er har forbedret vandkvaliteten i Tryggelev Nor.

I 2002-2006 blev der udført et stort EU-finansieret naturgenopretningsprojekt i reservatet. Det var EU’s LIFE fond, der sammen med Fugleværnsfonden og det daværende Fyns Amt finansierede projektet. Området var før et landbrugsareal og pumpen, der afvandede Nørreballe Nor blev standset i 2004, som betød, at der blev skabt en stor sø på 50 hektar med omgivende enge. Inden pumpen blev standset, blev der skubbet jord op til fire fugleøer, som i dag er værdigfulde yngleområder for blandt andet klyder og viber.

Genskabelsen af Nørreballe Nor fjerner 70 procent af det kvælstof, der tidligere strømmede ud af kystlagunen. I Tryggelev Nor finansierede projektet en sluse, så frisk havvand kan strømme ind og forbedre vandkvaliteten. Herved fjernes nogle af de næringsstoffer, der gennem tiden er ophobet i kystlagunen. Resultatet er et renere Tryggelev Nor. Naturgenopretningsprojektet udvidede desuden fuglereservatet fra 100 til 180 hektar.