Imponerende biulve i nordsjællandske Rusland
Søndag 10. december 2023
Af Allan Gudio Nielsen
I sensommeren er det særdeles farligt at være honningbi på de lysåbne områder på lyngheden ved Tegners Museum
og langs den sandede sti syd for skoven.
Biulve er solitære hvepse men kan bo i kolonier, hvor hver især passer sig selv og hverken deltager i fælles angreb på fjender eller i fælles yngelpleje.
Fra udkigsposter holder biulve skarpt øje med flittige honningbier, der har travlt med at samle nektar og pollen. Når biulven opdager en honningbi, går den direkte til angreb på bien. Med en serie af stik går der som regel ikke mange sekunder, før honningbien er sat ud af spillet.
Bien dør ikke af biulvens stik, men lammes og transporteres til biulvens redekammer. Her ender den sine dage som en levende madpakke for biulvens larver.
Foto: Allan Gudio Nielsen
Biulven vogter sin rede. Ubudne gæster kan blandt andet være andre biulve eller biulvguldhvepsen.
Den smukke biulvguldhveps (Hedychrum rutilans) parasiterer på biulvens larver ved at lægge sine æg på de bier, som biulven allerede har gemt til sit afkom. Guldhvepsens larver klækkes først og æder både bien og biulvens larve.
Levende madpakker til ungerne
I juli og august går biulv-hunnen i gang med at grave en op til en meter lang underjordisk gang med redekamre. I hvert kammer placerer hun fire til seks paralyserede honningbier og et æg. Når ægget har udviklet sig til en larve, går larven i gang med at fortære sine levende, men lamme madpakker.
Foto: Allan Gudio Nielsen
Den smukke biulvguldhveps (Hedychrum rutilans) parasiterer på biulvens larver ved at lægge sine æg på de bier, som biulven allerede har gemt til sit afkom. Guldhvepsens larver klækkes først og æder både bien og biulvens larve.
I alt kan biulv-hunnen hen over sommeren fange op til 100 honningbier. Og kun honningbier. Biulven lader alle andre biarter være, og det på trods af at de sagtens kan have samme størrelse og udseende som en honningbi.
De voksne biulve lever i modsætning til deres larver af pollen og nektar. De lidt mindre hanner blander sig ikke i jagten på honningbierne eller i udgravning af de lange gange i sandet. Deres vigtigste opgave er at lave sæd og ikke så meget andet.
Foto: Allan Gudio Nielsen
En biulv i toppen af et græsstrå på udkig efter honningbier.
På solrige, varme og åbne områder som i Fugleværnsfondens naturreservat Rusland med sparsom vegetation og sandet jord kan biulvene bo meget tæt i løse kolonier, selv om arten tilhører de solitære hvepse og ikke lever i sociale samfund, som for eksempel honningbier og gedehamse.
Tidligere var biulven lidt af en sjældenhed i Danmark, men i takt med at vi har fået et mildere klima, er arten stadig mere udbredt og kan nu opleves i hele landet. Udover i Rusland kan man også opleve biulve flere steder ved Saksfjed-Hyllekrog.
-
Biulven
Biulven (Philanthus trangulum) hører til gravehvepsene og er på størrelse med en almindelig gedehams.