Køer skal øge biodiversiteten i Tindbæk Hestehave

Onsdag 30. april 2025

Af Stine Bærentzen

Med de græssende køer er der for alvor sat godt gang arbejdet med at give naturen og de mange arter et hjem i Tindbæk Hestehave, som Fugleværnsfonden købte i 2024.

Seks gallowaykøer i Tindbæk Hestehave

De seks Gallowaykøer i det Midtjyske naturreservat Tindbæk Hestehave skal være med til at øge biodiversiteten.

Indtil videre skal de seks køer græsse i reservatet i sommerhalvåret.

På en af de allerførste lune forårsdage i slutningen af marts, flyttede seks nye beboere ind i naturreservatet Tindbæk Hestehave. Beboerne – seks Gallowaykøer - har i den grad taget deres nye hjem i Midtjylland til sig. Et hjem med fuglesang, et tæppe af blomstrende hvide anemoner, skygge fra smukke gamle træer og mulighed for at bevæge sig ud på forskellige græsgange så langt øjet rækker.

De seks køer skal være med til at skabe mere variation i naturen. Når køerne er en del af reservatets økosystem, skaber det gode betingelser for, at flere forskellige arter af planter, insekter og fugle finder egnede levesteder i reservatet.

Græsning skaber liv

Noget af det, som køerne gør for biodiversiteten, er at efterlade livgivende kokasser. Visse plante- og dyrearter er afhængige af kokasser, hestepærer mv. Gødningsfluen er en af de arter, der finder næring og lægger æg i møg. Møgædere og deres laver tiltrækker større dyr – heriblandt fugle eller større insekter, der har f.eks. gødningsfluer på menuen. En kokasse danner også grobund for svampe og spirende plantefrø.

En anden ting, der øger biodiversiteten, er, at køerne træder rundt og sætter aftryk i jorden. Sporene efter køernes klove skaber lys og plads til, at plantefrø i jorden begynder at spire, og det skaber en jordbund med flere forskellige typer af planter – til gavn for de insekter, der er afhængige af visse plantearter.

Plantefrøene på sporets solside spirer først, og derefter spirer frøene på skyggesiden. Når planterne, der naturlige hører hjemme i området, spirer på forskellige tidspunkter, kan insekterne få glæde af dem i længere tid.

Sporene efter køernes klove øger biodiversiteten

Fugleværnsfonden har mange års erfaringer med, at græssende heste og kvæg øger biodiversiteten og indgår i økosystemer i naturreservater over hele landet. Men det er første gang i nyere tid, at store græssere bevæger sig rundt i Tindbæk Hestehave.

Efter knap 200 år uden græsning i Tindbæk Hestehave, vender køerne nu tilbage dertil. På sigt er det tanken, at også heste skal tilbage på engene.

Tindbæk Hestehave og Enge har en varieret natur med å, enge og gamle træer.