Tilmeld dig nyhedsbrevet
Nyheder, ture, fugleviden og guides til dig, der interesserer dig for fugle og natur.
Onsdag 25. september 2024
Fugleværnsfonden udvider naturreservatet i Søgård Mose med 7,6 hektar og kan nu beskytte og bevare et stykke af mosens truede natur på i alt 29,5 hektar. Købet er betalt af private naturinteresserede, der i 2021 støttede Sebastian Kleins indsamling til Fugleværnsfonden.
Foto: Per Hansen
Den truede natur i naturreservatet Søgaard Mose syd for Aabenraa udgør et hjem for kræsne arter. Heriblandt den sjældne moseperlemorsommerfugl, der udelukkende holder til i kær og højmoser, hvor der vokser tranebær.
Nu får kræsne og truede arter et større hjem med sjældne typer natur.
Fugleværnsfonden har i løbet af de seneste 3 år arbejdet på at samle et stykke af mosen på 7,6 hektar. Det nye naturområde består af intet mindre end 14 matrikler, som fonden har købt af forskellige ejere, og 17 matrikler, som fonden forvalter for andre.
Alle købsaftaler og forpagtningsaftaler er i hus, lige på nær en enkelt købsaftale, som lader vente på sig: Der er nemlig usikkerhed om ejerskabet til 3 meget små matrikler, som Fugleværnsfonden vil købe, og derfor falder den sidste købsaftale først på plads, når retten i Sønderborg har afsagt en ejendomsdom. Samlet set vokser naturreservatet Søgård Mose til 29,5 hektar.
Foto: Henrik Hougaard Larsen
Tilbage i 2021 samlede Sebastian Klein hele 160.000 kroner ind til Søgård Mose. Det flotte resultat fra kampagnen ’Giv os et trut i tranen’ er ubeskåret gået til opkøb af de små matrikler i Søgård Mose.
”Vi er meget glade for at kunne samle de mange moselodder”, siger Fugleværnsfondens formand Martin Iversen.
”For nu kan vi gennemføre den nødvendige naturpleje. Det kan kun lade sig gøre, fordi lodsejerne har vist velvilje enten ved at sælge deres lodder eller ved at bortforpagte deres lodder til Fugleværnsfonden. Det er en forudsætning for at øge biodiversiteten,” tilføjer han.
Med de nye arealer, der alle ligger i den nordlige del af Søgård Mose, kan Fugleværnsfonden gennemføre en langt bedre og mere målrettet pleje til gavn for fuglene og biodiversiteten.
Den frivillige arbejdsgruppe har gennemført omfattende rydninger af buske og træer, så den tæt tilgroede moseflade nu er langt mere lysåben. Der bliver lavet nye indhegninger til geder og kreaturer, som skal sørge for afgræsningen, og sikre at mosen ikke gror til igen. Det kreaturerne ikke klarer, sørger de flittige folk i den frivillige arbejdsgruppe for, evt. med assistance fra en entreprenør.
Hele indsatsen skal gavne mosens flora og fauna. Især har vi fokus på de sårbare og truede fugle som trane, lappedykkere, vibe, dobbeltbekkasin, rødrygget tornskade, sortstrubet bynkefugl, alm. bynkefugl, fyrremejse m.fl. og naturligvis også alle de mere almindelige arter, som træffes i denne naturtype.
Både blomster og insekter får også bedre vilkår. Vi håber især at guldsmede og forskellige sommerfugle vil tage godt imod naturplejen.
Foto: Martin R. Jessen
Foto: Martin R. Jessen
Foto: Martin R. Jessen
Foto: Anna Sünksen
Sølsted Moses nye reservatgrænse
Foto: Martin R. Jessen
Foto: Martin R. Jessen
Foto: Martin R. Jessen
Foto: Anna Sünksen
Sølsted Moses nye reservatgrænse
De tilgroede dele i nordenden af Søgård Mose er for nylig blevet lysnet kraftigt, så tørvemose og hængesæk får mulighed for at brede sig i lavningerne, mens der på de højere dele vil være præg af lysåben skov med blåbær og lyng i bunden. Det ser voldsomt ud nu, hvor jorden er bar og store bunker af træ ligger på græsarealerne i kanten af mosen, men når foråret kommer, vil de blomstrende urter og dværgbuske nyde godt af lyset, og hele reservatet vil komme til at summe af fugle- og insektliv.
Græsningsfolden er netop i disse dage under udvidelse, så hele reservatet fremover bliver afgræsset med geder og lidt kvæg. Det afgræssede areal bliver dermed mere end 4 gange så stort som hidtil. Afgræsningen vil blive mere naturlig med små variationer mellem lukket krat, hvor dyrene kan søge ly og læ, og solbeskinnet mose og overdrev, hvor blomsterne får lov at udfolde sig.