Søgård Mose

29.5

hektar

Foto: Egon Iversen

Naturreservatet blev skænket til Fugleværnsfonden i 1986 af den tidligere ejer, Andelsselskabet Søgårdhus med det formål at bevare områdets uberørte naturværdier og med forbud mod jagt og fiskeri.

Fugleværnsfonden forvalter i dag 29,5 ha af mosen, som i alt udgør 85 hektar. Fugleværnsfondens område udgør den centrale og bedst bevarede del, og fonden indsamler løbende støttemidler til yderligere opkøb af parceller i og omkring mosepartiet.

Målet er at udvikle og styrke området til en beskyttet og ideel hedemoselokalitet med fokus på at bevare og genskabe vilkårene for de ynglende og rastende fugle og al anden flora og fauna, der er karakteristiske for netop denne naturtype.

  • Bedste årstid for besøg

    Forår og sommer. Mosen er tyst og i reglen fattig på fugle i vinterhalvåret.

Luftfoto af Søgård Mose

Sådan kommer du dertil

  • Ved rute 170, halvvejs mellem Aabenraa og grænsen, ligger Søgård Sø og Søgård Mose. Ved sydgavlen af det hvide, forhenværende motel viser et skilt vej ad markvejen til p-pladsen ved mosen.

Trane i Søgård Mose

Foto: Trane i Søgård Mose, Søren Gülck

  • Forår

  • Sommer

  • Efterår

  • Vinter

Rydningen af den nye del af reservatet skaber lys og gode betingelser for bl.a. tørvemose og hængesæk. Foto: Martin Jessen

Sønderjylland var før kendt for sine mange og meget store hedemoser. Desværre er de fleste hedemoser i tidens løb forsvundet – tørlagt, tilplantet med skov eller forurenet med spildevand. Ved hjælp af aktiv naturpleje forsøger Fugleværnsfonden at føre Søgård Mose tilbage til sin oprindelige tilstand.

De dele af mosen, der er under tilgroning med krat, ryddes, således at vilkårene for hedemosens fugleliv og vegetation forbedres.

Fugleværnsfonden har fra 2021 til 2024 udvidet reservatet med 31 små matrikler på i alt 7,6 hektar. Naturen i den nye del af reservatet er i gang med at blive genoprettet: Tilgroede dele er lysnet kraftigt, så tørvemose og hængesæk får mulighed for at brede sig i lavningerne, mens der på de højere dele vil være præg af lysåben skov med blåbær og lyng i bunden. De blomstrende urter og dværgbuske nyde godt af lyset i kølvandet af rydningen, og hele reservatet vil komme til at summe af fugle- og insektliv.

Græsningsfolden er i 2024 under udvidelse, så hele reservatet fremover bliver afgræsset med geder og lidt kvæg. Det afgræssede areal bliver dermed mere end 4 gange så stort som hidtil, og afgræsningen vil blive mere naturlig med små variationer mellem lukket krat, hvor dyrene kan søge ly og læ, og solbeskinnet mose og overdrev, hvor blomsterne får lov at udfolde sig.

Lyden af fuglenes sang høres ikke så tit som tidligere. Viben, sanglærken og mange andre arter er sårbare, og der bliver færre af dem. Fordi den vilde natur mangler plads. Dit bidrag går til at beskytte og genoprette den sårbare natur.

Støt nu

150 kr.

Fuglebevis

250 kr.

Støt os

90682

Group

I Fugleværnsfonden giver vi naturen plads. Vi køber områder og genskaber omhyggeligt naturen, så sårbare arter får et hjem med plads, ro og føde.