Stormengene

42.6

hektar

Stormengene og vaden ved Havneby er et vigtigt levested for mange vadefugle, både for dem, som er på vej til og fra vinterkvarteret, og for dem, som yngler i området.

Reservatet er erhvervet i 1991. Arealerne uden for havdiget ejes af digelaget, private, Fugleværnsfonden samt staten. Havdiget, der afgrænser Stormengene, blev bygget i 1912 og istandsat og forhøjet i 2020-2021, så sikkerheden mod stormfloder nu er forbedret. På engene ses resterne af de gamle tidevandsrender, som er så typiske for Vadehavet.

  • Bedste årstid for besøg

    Forår, sensommer og efterår. Stormengene på Rømø er en af de eneste naturlige marskdannelser i hele Vadehavet. Alene det gør området til noget specielt.

Sådan kommer du dertil

  • I Havneby kører du ad Vestergade til parkering for enden af Stormengevej. Du kan også vælge at parkere i Havneby og gå langs diget.

Alm ryle

Foto: Almindelig ryle, Mads Syndergaard

  • Forår

  • Sommer

  • Efterår

  • Vinter

Foto: Mosehornugle, Allan Gudio Nielsen

Stormengene bliver afgræsset med kvæg, som lejlighedsvist suppleres af 2-4 heste. Afgræsningen betyder, at der dannes en mere lysåben strandeng og strandoverdrev. Det medfører, at den biologiske mangfoldighed på lokaliteten øges og at habitatet for ynglefugle bliver udvidet.

I 2014 fik Fugleværnsfonden, sammen med landmåler, berigtiget yderligere 5,4 hektar eng og klitareal ud mod kystlinjen, således at dette areal også kunne indgå i fondens drift og hermed blive afgræsset. Efter berigtigelsen udgjorde fondens matrikler på Stormengene 41,7 hektar. Det nyerhvervede areal havde ved berigtigelsen forekomster af den invasive hybenrose, og bekæmpelsen af denne satte ind i 2014 for at undgå, at den udkonkurrerer de hjemhørende arter på Stormegnene. Fugleværnsfonden har med stor succes næsten helt udryddet hybenroserne i reservatet.

Stormengene er udpeget af EU som et NATURA 2000-område, hvis naturindhold kræver en særlig bevågenhed og indsats.

Lyden af fuglenes sang høres ikke så tit som tidligere. Viben, sanglærken og mange andre arter er sårbare, og der bliver færre af dem. Fordi den vilde natur mangler plads. Dit bidrag går til at beskytte og genoprette den sårbare natur.

Støt nu

150 kr.

Fuglebevis

250 kr.

Støt os

90682

Group

I Fugleværnsfonden giver vi naturen plads. Vi køber områder og genskaber omhyggeligt naturen, så sårbare arter får et hjem med plads, ro og føde.