Gundsømagle Sø

60.5

hektar

Foto: Gundsømagle Sø, Leif Bolding

Kom med på rejse gennem rørskoven: På listesko går det af sted ud ad plankestien gennem rørskoven ved Gundsømagle Sø. Tagrørene tårner sig op, og hvis det ikke var på grund af stien, der lægger en fast og stabil kurs, kunne man let fare vild i den tætte rørskov.

Rørsangeren er her. Man hører den mere, end man ser den. Sådan er det med mange af rørskovens og sumpens fugle. De hører en skjult verden til.

Plankestien ved Gundsømagle Sø er et af de ganske få steder i Danmark, hvor man tørskoet kan komme i nærkontakt med de fugle, der lever deres liv i tagrør. Hvis man er heldig, ser man måske en rørdrum på visit. Til gengæld er der garanti for at opleve rørhøgen, der hver dag i marts til ud på efteråret patruljerer over rørskoven.

I naturreservatet Gundsømagle Sø kan du komme med til rørskovens indre og videre ud ad stier og op i fugletårne. Her kan du opleve et stykke vild og fredet natur med arter som skægmejsen, snogen, troldanden, fiskeørnen og Danmarks mangrovetræ - rødellen.

Fugleværnsfonden købte 60,5 hektar af Gundsømagle Sø-området i 1984 for at give områdets fugle fred fra jægere og på sigt at genoprette søen efter en voldsom forurening op gennem 1950’erne og 60’erne.

  • Bedste årstid for besøg

    Forår - men udsigten er smuk hele året.

Luftfoto af naturreservatet Gundsømagle Sø

Der er to indgange til naturreservatet.

  • Østrup/østligt fugletårn:

    Kør til landsbyen Østrup i østenden af søen. Her finder du en p-plads i vejsvinget på Store Valbyvej over for den store hvide Østrupgård. Der er også en busholdeplads i Østrup.

  • Kirkerup Mark/vestligt fugletårn:

    Fra Kirkerupvej mellem Kirkerup og Østrup går en mindre markvej (som godt kan være svær at finde) ned til sydsiden af søen. Den er ikke egnet til kørsel, og man anvises derfor til at parkere ude ved vejen.

Natugle

Foto: Natugle, Allan Gudio Nielsen

  • Forår

  • Sommer

  • Efterår

  • Vinter

Foto: Gundsømagle Sø, Leif Bolding

Op gennem 1950’erne og -60’erne modtog Gundsømagle Sø store mængder urenset spildevand. Det endte med at tage livet af Nordsjællands måske mest fuglerige sø. Søen lider fortsat under fortidens synder, og desværre er der ikke udsigt til forbedring de næste mange år.

Fugleværnsfonden arbejder omhyggeligt på at genoprette naturen i søen og på den måde få genskabt de gode levevilkår for fugle, fisk, insekter og planter. I slutningen af 1990’erne blev der sat gang i tiltag, der sikrer, at forholdene i søen langsomt forbedres. Ved at mindske tilledningen af spildevand til Hove Å, og følgelig Gundsømagle Sø, vil forureningen med næringsstoffer langsomt aftage.

Også naturen rundt omkring søen bliver plejet. I søen og i rørskoven holdes vandstanden så høj som muligt. Rørskoven skæres med mellemrum, så den holdes ung og ikke tørrer ud og gror til. Underskoven er tæt og med krat, buske og opvækst af unge træer. I de gamle træer er der mange huller. De gamle træer bliver ikke fældet. Træruinerne er nemlig vigtige for fuglene - her er både redested og masser af insekter og andre smådyr. I lysningerne, hvor træerne har stået, vokser der nye træer op.

Rørskoven ved Gundsømagle Sø er Østdanmarks største. Hvis rørskoven tørrer ud om sommeren, kan fuglene ikke finde føde til deres unger. Derfor bliver rørskoven plejet ved regelmæssig høst af rør samt sikring af en høj vandstand i rørskoven hele sommeren. Derudover er der kreaturer på engen i den ene ende af naturreservatet, og de græsser helt ud til vandet. Det skaber en fugtig eng med gode levesteder, både til blomster og til vibe, rødben og andre vadefugle.

En tilbagevendende begivenhed er desuden det årlige høslæt, som foretages på et udvalgt areal i naturreservatets vestlige ende.

Lyden af fuglenes sang høres ikke så tit som tidligere. Viben, sanglærken og mange andre arter er sårbare, og der bliver færre af dem. Fordi den vilde natur mangler plads. Dit bidrag går til at beskytte og genoprette den sårbare natur.

Støt nu

150 kr.

Fuglebevis

250 kr.

Støt os

90682

Group