Svartingedal

27.6

hektar

Svartingedals frodige skovområde øst for Hasle er en af de flotteste og naturrigeste blandt de omkring 70 sprækkedale på Bornholm.

Den skovbevoksede sprækkedal rummer mange løvtræer, hvoraf en del af dem er op til 300 år gamle.

Den gamle skov med dødt ved og rodvæltede træer byder på gode ynglesteder for fuglene og gode betingelser for insekter og flora.

Centralt i reservatet findes mere lysåbne partier hvor eng, mose og overdrev flyder sammen i en naturlig mosaik.

Gennem dalen løber Bakke Å, et spændende og varieret naturligt slynget vandløb med hule brinker og afsnøringer.

Svartingedal blev erhvervet af Fugleværnsfonden i november 2017.

  • Bedste årstid for besøg

    Forår og sommer.

Der er to indgange til naturreservatet. De to indgange forbinder området fra nord til syd (eller omvendt), og det er muligt at tilbagelægge hele distancen til fods ad de anlagte stianlæg - gåturen udgør omkring 4 kilometer.

  • Nordlig indgang

    Kør til Åhalsegård på Kirkedalsvej 25 i Rutsker. Når man ankommer til gården, kan man parkere til højre ved maskinlængen. Herfra er der skiltet ned i dalen.

  • Sydlig indgang

    Parkér ved Hasle Vandværk på Simblegårdsvej 24.

Foto: Broget fluesnapper, Allan Gudio Nielsen

Svartingedals udformning med flere forskellige skovnaturtyper, vandforhold og skiftende lysforhold giver en stor diversitet af dyr og planter.

Dalen er tidligere ekstensivt drevet bondeskov, hvor mindre mængder af træ løbende er blevet hentet ud af de lokale bønder.

Fugleværnsfonden forvalter skoven med henblik på at lade træer ligge hen til gavn for insekter, svampe, planter og fugle. Ønsket er, at størstedelen af skoven forbliver i udvikling til urørt gammel naturskov.

Nær stenbruddet findes et mindre parti med våde enge, mose, overdrev og tidligere agerjord. Arealerne har historisk været afgræsset, men de tidligere lysåbne græsningsenge og stenbruddet groede til, da græsningen ophørte. Eng og stenbrud er nu ryddet og områderne holdes i dag lysåben af græssende geder og kreaturer.

Bagge Å, der løber gennem dalen, sikres et rent og naturligt forløb.

Variationen mellem lysåbent og tilgroet, vådt og tørt samt en varieret skov i alder, struktur og artsammensætning understøtter et rigt og spændende fugleliv.

Lyden af fuglenes sang høres ikke så tit som tidligere. Viben, sanglærken og mange andre arter er sårbare, og der bliver færre af dem. Fordi den vilde natur mangler plads. Dit bidrag går til at beskytte og genoprette den sårbare natur.

Støt nu

150 kr.

Fuglebevis

250 kr.

Støt os

90682

Group

I Fugleværnsfonden giver vi naturen plads. Vi køber områder og genskaber omhyggeligt naturen, så sårbare arter får et hjem med plads, ro og føde.