Sølsted Mose

102.7

hektar

Sølsted Mose er en af de få sønderjyske hede- og højmoser med et helt specielt fugleliv. Til mosens åbne områder er knyttet karakteristiske fugle som krikand, vandrikse, dobbeltbekkasin, og af småfugle kan nævnes bynkefugl, rødrygget tornskade og græshoppesanger. Sidstnævntes sang lyder som en snurrende symaskine. Efter flere års tilløb stiftede tranen i 2007 familie i mosen og er fortsat ynglefugl her.

Den meget sjældne mosgøgeurt har et af sine meget få danske voksesteder i mosen. Sølsted Mose er den eneste danske lokalitet, hvor den meget sjældne fisk, Dyndsmerling, med sikkerhed forekommer.

I Sølsted Mose ejer Fugleværnsfonden 103 hektar af den i alt 255 hektar store mose. Arealerne er erhvervet i 1993, 1996 og i 2013 for at bevare og forbedre den sjældne hede- og højmose som et fristed for dyr og planter. En afmærket sti leder den besøgende på en flot tur rundt i mosen.

Sådan kommer du dertil:

  • I Sølsted by, mellem Tønder og Bredebro, kører du ad Brændevej til p-pladsen i sydenden af mosen.

  • En anden adgangsmulighed er over for Sølsted Rasteplads på rute 11, hvor en grusvej leder ind til en stor p-plads. Herfra fører en boardwalk ind i mosen.

Foto: Pungmejse, Allan Gudio Nielsen

  • Forår

  • Sommer

  • Efterår

  • Vinter

Boergeder holder landskabet åbent ved at bide birk og buske ned. Foto: Allan Gudio Nielsen

EU, Tønder Kommune og Fugleværnsfonden m.fl. har i perioden 2010-2016 brugt tilsammen 15 millioner kroner på at genskabe store dele af Sølsted Mose fra tilgroet og drænet mose til aktiv højmose med naturlig vandstand. Store områder er blevet ryddet for birk og andre træer, og afgræsning og den højere vandstand har bremset den udvikling, der truede med at ødelægge den unikke højmosenatur.

I alt er 240 hektar blevet genoprettet i perioden, og der er således blevet skabt gode vilkår for den spændende, og på europæiske plan, truede naturtype højmose.

Sølsted Mose er udpeget af EU som et NATURA 2000-område, hvis naturindhold kræver en særlig bevågenhed og indsats.

Lyden af fuglenes sang høres ikke så tit som tidligere. Viben, sanglærken og mange andre arter er sårbare, og der bliver færre af dem. Fordi den vilde natur mangler plads. Dit bidrag går til at beskytte og genoprette den sårbare natur.

Støt nu

150 kr.

Fuglebevis

250 kr.

Støt os

90682

Group

I Fugleværnsfonden giver vi naturen plads. Vi køber områder og genskaber omhyggeligt naturen, så sårbare arter får et hjem med plads, ro og føde.